Louis de Lussanet

Soerabaja (Surabaya, Jawa Timur), 3 juni 1937 – Kuranda (QLD), 5 november 2014

Zijn volledige naam is Louis Maurice de Lussanet de la Sablonière. Als drummer bij de Dutch Swing College Band werd hij bekend onder de artiestennaam Lu Ssanet.

Geboren op 3 juni 1937 in Soerabaja, Oost-Java, Indonesië. Tijdens de 2de Wereldoorlog kwam hij als kleuter in 1941 in een Japans concentratiekamp. De bevrijding kwam voor de mensen in dit kamp beduidend later dan de bevrijding in Nederland. In 1947 kwam de familie De Lussanet naar Nederland omdat verblijf in Indonesië niet langer mogelijk was. Louis kwam in een voor hem volkomen andere wereld en het duurde even voor hij daarin zijn plaats vond. Wel werd later een nieuwe poging gedaan zich te vestigen in Indonesië, maar dit werd door de politionele acties onmogelijk gemaakt. In 1950 vestigde de familie zich definitief in Nederland.

Al spoedig raakte Louis in de ban van muziek en met name jazzmuziek. De keuze om zelf te gaan musiceren leek een logische. Het meest aansprekende instrument was voor hem het slagwerk. Zijn drumstel stond naast het bed en ieder vrij moment werd benut om te spelen.

Zijn eerste muzikale samenwerking was met schoolvriend Hein van der Gaag. De eerste plaatopname was een invalbeurt bij Roefie Hueting’s Down Town Jazz Band op 8 februari 1956. De vaste slagwerker Arie Merkt zong een titeltje voor de EP en zingen en gelijktijdig drummen was opnametechnisch blijkbaar een probleem en de dan 18-jarige Louis werd gevraagd het slagwerk te bespelen. Wat later dat jaar wordt weer een EP opgenomen, nu als vast orkestlid bij Eric Krans’ Dixieland Pipers. Tot eind 1960 nam Louis met de Dixieland Pipers in 13 sessies bijna 80 titels op. Vanaf 1959 maakte Louis ook deel uit van verschillende combo’s van Peter Schilperoort. Intussen had het groeiend talent van De Lussanet zich al duidelijk laten herkennen. Ook voor Schilperoort die in maart 1961 op stel en sprong een opvolger voor drummer Martien Beenen moest vinden. In Lu Ssanet, zoals zijn naam geafficheerd ging worden, vond hij de nieuwe slagwerker voor de Dutch Swing College Band. Voor Louis een indrukwekkende verandering. Al in april maakte hij zijn eerste tournee met de DSC van maar liefst 47 concerten. Niet lang daarna vertrok het orkest voor een periode van bijna drie maanden naar Zuid-Amerika. Samen met Arie Ligthart en Bob van Oven vormde Louis een zeer sterke ritmesectie. Nog met trompettist Oscar Klein en uiteraard trombonist Dick Kaart werden indrukwekkende in 1962 live-opnamen gemaakt in Berlijn en Comblain-la-Tour.

Voor de in 1962 gemaakte film ‘Big City Blues’ van Charles Huguenot van der Linden speelde Louis als solist een belangrijke bijdrage in de soundtrack. In december 1962 volgde de eerste tournee van de DSC naar Maleisië en Singapore.

Vanaf 1963 startte een reclameprogramma op Radio Veronica waarvoor tot juli 1965 ca. vierhonderd titels werden opgenomen. Intussen met als trompettist de broer van Dick, Ray Kaart.

Louis had zijn bekwaamheden intussen uitgebreid met vocale bijdragen, waardoor bij schoolconcerten een nog beter beeld kon worden geschetst van de geschiedenis van de jazzmuziek.

Begin 1964 vertrok bassist Bob van Oven naar Australië. Zijn vervanger werd Koos Serierse waarmee Louis een zeer bijzondere samenwerking kreeg. Het bewijs hiervan is o.a. hoorbaar op de LP ‘Live Party’ (1965), die tot de allerbeste opnamen van de Dutch Swing College Band gerekend mag worden. Met de line up uit 1964 werden zeer uitgebreide tournees gemaakt in o.a. Afrika (Uganda, Kenia, Tanzania, Zuid-Afrika en Ethiopië). Een jaar later werd wederom Maleisië bezocht met aansluitend de eerste tournee naar Australië en Nieuw-Zeeland. Toen Koos Serierse, na een tweede tournee in Zuid-Afrika, een tweede tournee in het verre oosten en Australië en een lange tour in Engeland zijn vertrek aankondigde was ook voor Louis langer verblijf in het orkest geen optie. In juli 1965 verlieten Koos en Louis de Dutch Swing College Band.

Samen speelden zij nog een periode bij de Stork Town Dixie Kids en individueel bij verschillende formaties. Louis kwam bij het orkest van Rogier van Otterloo en bleek ook in geheel andere speelstijlen zijn weg te weten. Hij verdiepte zich in het spelen van uitgeschreven slagwerkpartijen en was daarmee breed inzetbaar, o.a. als studiomuzikant bij tal van grammofoonplaatopnamen. 

In 1981 vertrok het gezin De Lussanet naar Nieuw-Zeeland. Louis speelde ook daar nog enige tijd in commerciële orkesten voor radio en tv-werk, maar begon ook een restaurant. Zijn oorspronkelijke wens om zich in Australië te vestigen kreeg in 1994 vorm. Hij verwierf aldaar bekendheid door de verkoop van satehschotels op de markt van Kuranda in het noordoosten van Queensland waar hij tot zijn overlijden woonde. Louis is 77 jaar geworden.

Frits Louwerens