Marcel Hendricks

Dick Kaart
03-04-2016
The Real Thing
03-04-2016

‘s-Hertogenbosch, 9 april 1939 – Rosmalen, 14 juli 2015

Marcel Hendricks kreeg op 7 jarige leeftijd zijn eerste klassieke pianolessen van mevrouw Kronen. Op klarinet is hij autodidact. Na zijn lyceumtijd richtte hij de Tin Pan Alley Jazzband op, een dixieland formatie waarmee hij zijn TV-debuut maakte voor de BRT. Begin jaren 70 ging dit orkest over in de Four City Seven plus One, die musiceerde in de authentieke Chicago-stijl en waarmee bij Phonogram het LP-debuut werd gemaakt. Met dit gezelschap werden op concoursen in Nederland en Duitsland meerdere prijzen in de wacht gesleept.

Rond 1973 kwamen 3 leden van de Dutch Swing College Band met Marcel tezamen om het Flashback Quartet op te richten, teneinde de muziek van Benny Goodman nieuw leven in te blazen en waarbij Marcel zo’n 10 jaar aan de piano zat. Ondertussen nam hij met Huub Janssen’s Amazing Jazzband diverse CD’s op. In de jaren 80 richtte Marcel de Lady-Day Reunion Band op. Als een hommage aan Billie Holiday en Teddy Wilson kon hij hier zijn pianostijl volledig vormgeven. In 1992 werd Marcel Hendricks’ jazzformatie “Q” geboren, afgeleid van Quintessence.

Hij speelde samen met o.a. Peanuts Hucko, Bob Wilber, Bud Freeman, George Probert, Tom Baker, Dan Barrett, Doc Cheatham, Mighty Flea Conners, Albert Nicholas en Dany Doriz.

Vanaf oktober 2004 maakte Marcel deel uit van de Dutch Swing College Band, waarmee hij een 7-tal cd’s opnam en wereldwijd op toernee was. In september 2010 verliet hij het orkest op eigen verzoek.

Op het 70-jarig jubileum van de Dutch Swing College Band op 5 mei j.l. behoorde Marcel samen met zijn vrouw Ine tot de gasten. Slechts twee maanden later verloor hij de ongelijke strijd tegen zijn ziekte.